Şu sıralar en fazla sorulan soru “çalışmak içimden gelmiyor”, “ders çalışma konusunda sorunlar yaşıyorum” gibi çalışma isteğinin azalmasından kaynaklı sıkıntılar üzerine oluşuyor. Bu atalet hali çok normal çünkü sınav, normal takvime göre bitmişti ve siz tüm enerji ve odaklanmanızı buna göre yapmıştınız. Sınavın yenilenmesine rağmen konsantre olmakta güçlük çekebilirsiniz, derse odaklanma ve sürdürmede zorlanabilirsiniz. Şunu unutmamanız gerekir ki aslında ders çalışmak zaten şimdiye kadar da severek, isteyerek yaptığınız bir davranış değil, hayallerinize ulaşmak için yapmanız gereken zorunlu bir hareketti. Yani öncesinde nasıl ki bu gözle bakarak çalışmayı sürdürdünüz yine aynı düşünce ile çalışmalarınıza kaldığınız yerden devam etmeniz gerekiyor.
Genellikle ders çalışma isteği olarak tanımlanan sorun, bu açıdan baktığımızda aslında çözümsüz bir sorun olarak ortaya konulmuş oluyor. Sorunu bu tanımlamayı değiştirerek ortaya koymak gerek sanırım. Çünkü istek halinin oluşmasını beklemek ya da ders çalışmayı istek gerektiren bir davranış olarak ele almak yanlış olur.
Burada engel olarak karşımıza çıkan şey çalışma isteği diye tanımladığımız durum değil yani dışsal bir durum olarak algılanmamalı, aksine istek kavramından bağımsız olarak zorunluluk olarak algılanmalı ve içsel bir durum olduğunu kabul etmemiz gerekir. Ancak bu şekilde gerekli motivasyonu sağlayabilirsiniz. Ders çalışmak için ilham gelmesini beklemeyin çünkü hiçbir zaman gelmeyecek.
Ders çalışmayı sağlayacak 7 öneri;
Günlük ve haftalık plan yapın. Planlamanızda konu ve süre sınırlarını belirlemeyi unutmayın. Çalışmayı ertelememek için planlama önemlidir. Ayrıca gün sonunda o gün belirlediğiniz hedefi gerçekleştirmiş olmak sizi ertesi gün için daha da iştahlandıracaktır.
Çalışmanızı mutlaka çalışma masanızda yapın. Bu şekilde beyninize “şu an çalışma zamanı” komutunu vermiş olacaksınız. Kendinizi masanın başına oturmak için zorlamalısınız. İlk başlarda adapte olmakta güçlük çekseniz bile sonrasında çalışmayı sürdürdüğünüzü göreceksiniz.
Amaç ve hedefinizi hatırlayın. Neden bu sınava girdiğinizi ve sonrasına ilişkin hayallerinizi ve amaçlarınızı kendinize tekrar edin. Motivasyon için ve sürdürebilirlik açısından en etkili yöntem hedefinize duyduğunuz inançtır.
Günlük ve haftalık çalışmanızı bitirdiğinizde mutlaka kendinize özel bireysel zaman ödülü koyun. Bu zaman diliminde sevdiğiniz şeylerle ilgilenebilir, dışarı çıkıp arkadaşlarınızla zaman geçirebilirsiniz.
Etrafınızda sizi çalışmaya teşvik edecek insanlarla iletişim halinde olun. Olumsuz düşünen, sizi kötü yönde etkileyen insanlarla iletişimi sınırlayın.
Sosyal medya zamanlarınızı sınırlayın. Hem sosyal medyada yer alan olumsuz ifade ve asılsız bilgiler, hem de sosyal medyada harcanan zaman çalışmanıza en büyük engellerdendir.
Zaman zaman bunalabilir, karamsarlığa kapılabilirsiniz. Bu son derece doğaldır. Bazı dönemlerde aksilikler peş peşe gelebilir. İşte bu noktada iradenizi sağlam tutmalısınız ki diğer adaylara göre birkaç adım önde kalabilesiniz.
Sınava girecek adayların hemen hepsinde var olan durum bu evet. Bu noktada sizin yapmanız gereken ise belli. Daha azimle çalışmak!
“Pek çok insan diğerlerinin boşa harcadığı zamanı kullanarak öne geçer.” Henry Ford
Farklı Uzem Rehberlik Birimi