SONUCA DEĞİL SÜRECE ODAKLANIN
Son yıllarda kaygı ya da stres, sınavlarla daha çok bağdaştırılmaktadır. Öyle ki sınava girecek kişilerde “sınav” kelimesi bile artık kaygıya neden olabilmektedir. Oysa kaygı, yapılacak olan her işte yaşanan olağan bir durumdur. Her ne kadar çoğunlukla olumsuz algılansa da, başarılı olmak için belirli bir düzeyde kaygıya ihtiyaç vardır.
Başarı yolunda en büyük engel: KENDİMİZ
Sınavlar belirli bir hazırlık süreci gerektirir. Sürecin başında kaygı düzeyi normal seviyedeyken, sürecin sonlarına yaklaştıkça olumsuz ve karamsar düşünceler oluşmaya başlar. Bu düşüncelerde kaygı seviyesini artırır. Son aşamada kaygıya neden olan en büyük faktör bu gibi bireysel etkenlerdir.
Başarı önündeki engeller çoğunlukla çevresel etkenler gibi görülse de aslında hedefe ulaşmada en büyük engelimiz yine kendimiz oluruz.
Sınavlara hazırlık sürecinde kendimizi nasıl engellediğimizden bahsedelim.
Kaygı temelde kişiye rahatsızlık veren olayın kendisinden değil, kişinin olaya yüklediği anlamdan kaynaklanır. Yani kişinin sınavın kendisinden korkması değil, “sınavda başarısız olma korkusu” kaygıyı yaratır. Çünkü burada kişi sınavı değil, sınavın sonucunu düşünür. “ya başaramazsam, arkadaşlarım kazanır da ben kazanamazsam, sınav zor olacak” gibi düşünceler kaygıya neden olur. Kaygının temelinde kişinin sınavı yanlış değerlendirmesi yatar. Kişi daha sınava girmeden başarısız olacağını, sınavın zor olacağını, zamanının yetmeyeceğini, yeterince hazırlanamadığını, hep eksik bir şeylerin olduğunu düşünür ve bu kabullenmelerine göre hareket eder.
“Her düşüncenin inanca dönüşme potansiyeli, her inancında kendini gerçekleştirme gücü vardır”
Kaygılı olan kişi kaygılanmasına neden olan kendi ürettiği olumsuz durumları, sürekli düşünerek, bu düşüncelerin gerçekleşeceği inancına kapılır. Bu düşünceler başarısızlık üzerine kurulu senaryolardır. Beyin bu yönlendirmeleri doğru kabul ederek hareket eder ve kişi zamanla başarısız olacağına inanmaya başlar. Başarısız olacağına inanan kişi, beklediği durumla karşılaşır ve sonuçta başarısız olur.
Sınavlara hazırlanan arkadaşlara önerimiz, sınavlara hazırlık sürecindeyken, sınav esnası ve sınav sonuçları üzerine olumsuz düşüncelerle moralinizi bozmayın. SONUCA DEĞİL SADECE SÜRECE ODAKLANIN ve adım adım ilerleyeceğinizi düşünün.
Her şey gönlünüzce olsun.