Sınav Haftasını Değerlendirmek İçin 5 Öneri
Sınav haftaları her zaman biraz daha heyecanın arttığı, adayların duygusal olarak biraz daha fazla etkilendikleri dönemlerdir. Bununla birlikte iyi değerlendirilmesi gereken, sınav hazırlığının mental ve fiziksel kısmının da sürece eklendiği bir dönemdir. Sınava bütünsel hazırlık anlamında düşündüğümüzde bu iki faktör sınav başarısına etki eden unsurlardır.
- Hedefine İnan, Kendine Güven
Mental hazırlık anlamında adayların heyecanlarını kontrol etmeleri gereklidir. Elbette heyecan kaçınılmaz bir durum ve hatta sınav başarısı için gereklidir. Kontrol altında olması sınav konsantrasyonuna olumlu yönde katkı yapacaktır.
Adaylar kendilerine zaman zaman olumlu telkinlerde bulunmalı, özgüvenlerini yüksek seviyede tutmalıdır. Sınavda belirleyici olan faktör hem özgüven hem de sınavda başarılı olacağına dair inançtır.
- Biyolojik Saatini Ayarla
Bu haftaki günlerinizi sanki sınav günüymüşçesine görmeli sınav gününe göre düzen oluşturmalısınız. Beslenme ve uyku düzeniniz, yapacağınız deneme sınavları sınav gününe uygun olarak ayarlanmalı, biyolojik saatinizi sınava göre ayarlamalısınız. Fiziksel olarak ta sınav alışkanlığı kazanmak psikolojik anlamda olumlu ekti edecektir.
- Her gün Deneme Sınavı Yap
Bu hafta her gün deneme sınavı yapabilirsiniz. Asıl sınav saatlerine uygun olarak yapmanız, belirttiğimiz biyolojik saat kavramının oluşmasında önemlidir. Sonrasında sınav analizi yapılarak varsa bilgi eksikliği, kavram karışıklığı gibi durumlar gün içinde giderilmelidir. Deneme sınavları aynı zamanda kendi sınav yürütme tarzınızın oluşması ve süre yönetimi içinde gereklidir. Deneme sınavlarında edindiğiniz alışkanlığa göre asıl sınavı yapmanızı öneririm.
- Sınavı Kafanda Yaşa
Genel olarak ele alırsak bu haftanızı sınav anı yaşantısı gibi görüp hem kafanızda hem de fiziksel olarak yaşamanız sınav anında anlık durumlara daha hızlı tepkiler vermenizi sağlayacaktır. Kendinizi bir spor takımının teknik direktörü gibi düşünün. Maça çıkmadan önce fiziksel olarak en iyi hale gelmek için düzenli antrenman yapıyorsunuz, aynı zamanda maçı kafanızda defalarca oynayarak başarılı olabilecek taktikler geliştiriyorsunuz. Sınav anını da bu şekilde kafanızda yaşamak sınav anında daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.
- Sınav Öncesi Günü Dinlenerek Geçir
Sınavdan önceki gün yoğun çalışma yapmak çok doğru değildir. Çünkü heyecanı artıran bir olay haline gelebiliyor. Adaylar “Sanki hiçbir şey bilmiyorum”, “Bildiğim her şeyi unuttum”, “Eksik hissediyorum” gibi duygulara kapılabiliyorlar. O yüzden güncel bilgi okumak, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi okumak gibi sizi yormayana basit çalışmalar yapabilirsiniz. Bu günü daha çok dinlenme ve sınava hazırlanma günü olarak değerlendirmelisiniz.
Emeklerinizin karşılığını almanız dileğiyle başarılar…