2024 YKS Hazırlığına Başlangıç için 5 Öneri
2023 YKS’nin tüm süreçleri tamamlandı. Tercihler bitti. Artık geriye bu senenin üniversite adaylarının yerleştikleri bölümleri öğrenmesi kaldı.
2024’te tam olarak aslında şimdi başladı. Maraton uzun ve yorucu gibi görünüyor ama bir yerden başlamak gerektiğinin hepiniz farkındasınız. Sizin kadar bizler de farkında olduğumuz için sürece başlangıçta size destek olabilecek önerilerle ilgili yazmak istedik.
Kafa karışıklığını gidermek, düşünmekten çalışmaya başlayamamak vb. problemlerle karşılaşmamanız için önerileri aşağıya listeliyoruz.
Sınav Formatını Anlamak: Pek tabii sınavın ne olduğuna dair fikriniz olduğunu biliyoruz. Fakat nereden ne kadar puan gelir, ne daha çok etkiliyor, hangi konular ve dersler ağırlıkta, gün sonunda nelerle karşılaşacağınızı bilmek çok önemli.
Sınav formatı ve şeklini anlamak adına biraz araştırma yapabilir, daha önceki blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Nereden Başlayacağını Belirleme: Eksiklerinizi ve güçlü olduğunuz dersleri görmek, kaynaklarınızın ve destek alacağınız materyallerin neler olduğunu bilmek çok önemli bir motivasyon kaynağıdır.Bunların önceden belirli olması ilerleyen dönemde kafa karışıklığını engelleyecektir. Kafa karışıklığı motivasyon düşürücü bir unsur olduğundan bunun önüne geçmek adına bu işlemleri yapmanız mühim.
Nasıl yapabilirim sorusuna verebileceğimiz cevaplar en ham halinizle bir deneme sınavı çözmek, elinizdeki kaynakları taramak, sınavda sorumlu olduğunuz konuların listesini çıkarıp iyi ve kötü olduklarınızı ayıklamak gibi sıralanabilir.
Zaman Yönetimini Sağlama: Yıllık öngörüde bulunmak güç olsa da nerede hangi dersi bitireceğinizi kendinizce ölçebilirsiniz. Gideceğiniz yolun uzun soluklu bir haritasını çıkarmak ve hedef belirlemek en başta motivasyonunuzu sağlayacaktır.
Bu manada yüzeysel bile olsa yıllık bir zaman yönetimi sağlamanız gerekiyor.
Düzenli Çalışma ve Planlama: Planlama ayağını zaman yönetimini sağlama adımıyla geniş kapsamda sağlayacaksınız. Fakat bunu dönemlere, aylara, haftalara ve günlere de bölmek gerek. Bu bölmeleri yapmadan düzenli bir çalışma sistemi oluşturmak güç olacaktır. Başlangıçta yaptığınız yıllık öngörüye göre çalışacağınız dersleri, konuları aylara ve haftalara bölebilirsiniz.
Günlük planlamalarınız içinse dijital uygulamaları kullanmak ya da bir çizelge oluşturmak motivasyonunuzu arttıracaktır.
Günlük planlamalarınızı yaparken maksimum çalışacağınız saati belirleyip bunu haftalık ve aylık hedeflerle belirleyebilirsiniz.
Tekrarlar ve Revizyonlar: Ders çalışma planlarınızı oluştururken tekrarlarınız ve revizyonlarınız için mutlaka gün sonu, hafta sonu, ay sonu gibi hedefler belirlemelisiniz. Aralıklı tekrarlar doğru öğrenmelerin en önemli anahtarıdır.
2024 YKS’nin hayallerinize kavuşacağınız bir sınav olması temennisiyle çalışmalarınızda şimdiden kolaylıklar diliyoruz.