10 SORUDA SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK TERCİHLERİ
Sınava hazırlanmak kadar, tercih yapma süreçleri de bir o kadar stresli ve zor oluyor. Hem bir tatlı heyecan hem de bilinmezlikten kaynaklı yaşanan hafif stres hali birleşiyor bu süreçte. Bu konuda tercih yapacak öğretmenlerimize yardımcı olması amacıyla en çok sorulan soruları ve cevaplarını sizlerle paylaşmak istedim.
1- Zorunlu Hizmet nedir?
Zorunlu hizmet, tüm öğretmenlerin yapmakla yükümlü olduğu bir görevdir. Bu noktada bir bilgi karmaşasını açıklığa kavuşturalım. Çok sık kullanılan “Doğu Görevi” zorunlu hizmet ile aynı gibi düşünülmektedir. İşin doğrusu Zorunlu Hizmet’tir ve Türkiye’nin her yerinde zorunlu hizmet yapabileceğiniz zorunlu hizmet alanları mevcuttur. Türkiye 3 Hizmet Bölgesi ve her bölge 6 Hizmet Alanı’na ayrılmıştır. Bu hizmet alanlarından 4,5,6 numaralı hizmet alanları Zorunlu Hizmet yapabileceğiniz yerlerdir. Aşağıdaki tabloda Zorunlu Hizmet Bölge ve Alanlarına ait tabloyu inceleyebilirsiniz.
2- 41. Seçenek Nedir?
Toplam 40 tercih hakkı vardır. 41. Seçenek olarak ise adaylar, “Tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istemiyorum.” “Tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istiyorum.” seçeneklerinden birini mutlaka işaretleyecektir. Burada adayın kişisel koşulları önemlidir.
3- 41. Seçenek Nasıl İşler?
Adayın 40 tercihi de daha önceki adaylar tarafından dolduruldu ise sistem havuza alma işlemini yapar ve sonraki adaydan atamaya devam eder. En son aşamada boş kalan kontenjan=havuza alınan aday sayısı eşitlendiğinde atama işlemi kesilir ve havuzda kalan adayları kura usulü ile boş kalan kontenjanlara atamaya başlar. Eğer ki bir aday kontenjan dahilinde ise ve 41.seçeneği açmışsa mutlaka atanacaktır.
4- Atandıktan sonra tayin nasıl oluyor?
Sözleşmeli öğretmen olarak atanan bir aday 3 sene görev yaptıktan sonra kadrolu öğretmenliğe geçişi sağlanır. Kadrolu öğretmen olarak da 1 yıl daha çalıştıktan sonra tayin için başvuru hakkına sahip olur. Tayinler adayların toplam hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır.
5- Eş durumundan tayin imkanı var mıdır?
Sözleşmeli öğretmenlik süresi bitmeden tayin isteme hakkı yoktur. Eğer eş memur ise madde gereği eş, sözleşmeli öğretmenin bulunduğu yere tayin isteyebilir. Eğer her iki eş de sözleşmeli öğretmen ise adaylık süreci bittikten sonra eş durumu tayini için başvuru yapabilirler.
6- Atanan ama görevine başlamayan aday için süreç nasıl işler?
Ataması gerçekleşen bir aday görevine belirtilen süre içerisinde başlamazsa, atama tarihinden itibaren bir yıl boyunca yapılacak sözleşmeli öğretmenlik atamalarına başvuru yapamaz.
7- Tercih yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
– Bir önceki atama puanlarını/sıralamalarını inceleyin.
– Eğer varsa 2-3 ve fazlası olan kontenjanlı okulları tercih edin.
– Norm fazlası durumuna düşmemek için branşınızda okulda kaç öğretmen var araştırın. Özellikle lise düzeyindeki öğretmen adayları için bu çok önemlidir.
– Yatılı Bölge Okulları’nda görev yapan kadın öğretmenlere her sene için 10 puan, erkek öğretmenlere 6 puan verilir.
– Tercihte bulunacağınız okulu ulaşım, barınma, lojman, öğretmenevi gibi imkanlarını araştırın.
– MEB’in sayfasından, tercih etmek istediğiniz okulu araştırın. Gerekiyorsa okulu arayarak bilgi edinin.
8- Sıralamaya göre nasıl tercih yapılmalı?
– Üst dilimlerde iseniz 25-30 tercihinizi istediğiniz yerlerden yazıp son 5-10 tercihinizi daha garanti olabilecek yerlerden seçin.
– Orta dilimlerde yer alıyorsanız 20-25 tercihinizi istediğiniz yerleri yazıp son 15-20 tercihiniz için garanti olabileceğini düşündüğünüz yerlere ayırın
– Alt dilimlerde yer alıyorsanız 10-15 tercihinizi istediğiniz yerleri yazıp geri kalan tercihlerinizi garanti olabileceğini düşündüğünüz yerlere ayırın.
9- Sıralama yaparken nelere dikkat etmeliyim?
Sıralamanız size özeldir. Sıralama yaparken klasik olarak en çok atanmak istediğiniz yeri ilk sıralarda yer vermelisiniz. Sizden düşük puanlı bir adayın sizin tercih sırasına göre sizin önünüze geçme ihtimali yoktur.
En önemli faktör ulaşım ve barınma konusudur. Bu iki faktör için imkanların iyi olduğu yerleri daha öncelikli olarak listenize yazın.
10- Göreve başlarken istenecek belgeler nelerdir?
a) Başvuru esnasında isteneceği belirtilen belgeler,
b) Son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf (6 adet),
c) Mal bildirimi (il millî eğitim müdürlüklerinden temin edilecektir),
d) Elektronik Başvuru Formunun onaylı örneği,
e) Pedagojik Formasyon Belgesi,
f) Sağlık durumu yönünden öğretmenlik görevini yapmasına engel bir durumu olmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden alınacak sağlık kurulu raporu
g) Güncel tarihli Adlî Sicil Kaydını gösterir belge, istenecektir.
Gönlünüzden geçen okula atanmanız dileğiyle…